Doctorul Alexandru Vlad Ciurea (83 de ani) dezvăluie ora exactă la care trebuie să te bagi la somn pentru a-ți menține sănătatea creierului în parametri optimi.
Orice abatere de la programul prezentat de experimentatul profesor poate avea consecințe pe termen lung. Din nefericire, mulți români nu respectă aceste recomandări.
Tot mai mulți oameni se odihnesc din ce în ce mai puțin și mai slab, iar principalii factori care conduc la această situație sunt munca și stresul. Din nefericire, odihna necorespunzătoare poate avea consecințe grave pe termen lung, iar doctorul Vlad Ciurea, unul dintre cei mai experimentați și apreciați medici din România, trage un puternic semnal de alarmă.
Potrivit studiilor făcute de acesta, ora la care o persoană trebuie să se bage la somn este 22:00. După acest prag, corpul are nevoie de odihnă, iar dacă nu o primește, cel mai afectat din această ecuație iese creierul. Profesorul Vlad Ciurea spune că neuronii nu se mai refac corespunzător, iar memoria, gândirea și atenția pot fi afectate serios chiar și pe termen scurt:
„Ultimul lucru pe care toți îl tăiem de pe listă este odihna sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibil să nu dormim. Dar în somn ne refacem, în somn «bijuteria» se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândirea, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi.
Deci, dacă noi ștergem somnul, cum se întâmplă, între ora 22:00 și 00:00, atunci am pierdut un număr mare de elemente care ne refac «bijuteria» și nu mai este așa şlefuită. Deci, cum avem mentenanța la mașină, așa trebuie să avem și mentenanța la creier”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Așa cum am precizat deja, doctorul Alexandru Vlad Ciurea este unul dintre cei mai respectați neurochirurgi din țară. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din București în anul 1964, iar 33 de ani mai târziu a ajuns profesor universitar în neurochirurgie, parcticând multiple ramuri cum ar fi: patologie tumorală cerebrală și spinală, patologie vasculară cerebrală, neurochirurgie pediatrică sau neurotraumatologie.
De asemenea, în intervalul 1999 – 2006 a fost Directorul General al Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București. În această perioadă, el a contribuit decisiv la implementarea Centrului de Excelență în Neurochirurgie și Neurologie, reușind să aducă în România, la București, în 2003, primul aparat de Gamma Knife Surgery.
În mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis, Alexandru Vlad Ciurea a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoștință pentru profesionalismul desăvârșit de care a dat dovadă în slujba salvării de vieți omenești, dar și pentru contribuția importantă pe care a adus-o la formarea și instruirea noilor generații de medici din domeniul neurochirurgiei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER